>Christmas Quizzes> Christmas Food Quiz

Christmas Food Quiz

From parsnips to Christmas pudding, how much do you know about festive food? Good fun for your holiday quiz.

In the Medieval ages, peacocks and swans were on the Christmas dinner menu for many wealthy Europeans. In the 1520s explorer William Strickland is credited with bringing the turkey from the New World to England. In 1550 Strickland was granted a coat of arms, which included a turkey - the official record of his crest is thought to be the oldest surviving European drawing of a turkey.

Christmas Food Quiz - Questions

  1. According to tradition, to bring good luck what should you eat on each day of the 12 days of Christmas?
  2. What is the name of the Italian cake-like bread originating from Milan in the 15th century, usually prepared and enjoyed at Christmas and New Year?
  3. The recipe for what sauce appears in the 1796 edition of The Art of Cookery by Amelia Simmons, the first known American cookbook?
  4. What name is given to the Sunday when Christmas puddings are traditionally made?
  5. Imperator, Chantenay and Danvers are all types of which food that you might eat on Christmas Day?
  6. What food is Blaukraut?
  7. What name is given to onions pickled in white vinegar which are much smaller than pickled onions?
  8. Cinnamon is a spice obtained from which part of the tree?
  9. Eating KFC food as a Christmas time meal has become a well known custom in which country?
  10. It's called buche de Noel in France, by what name do we know it?
  11. Marzipan contains which ground nuts?
  12. Which alcoholic cocktail is made of two parts champagne to one part orange juice?
  13. How many ingredients did The Tudors put in their mince pies?
  14. What sort of tree is Phoenix dactylifera?
  15. Which British sausage is traditionally sold by length rather than weight?
  16. Which fruit when put into the container will keep a stored Christmas cake moist?
  17. Bernard Matthews Farms, a company well known for producing turkey products, is based in which county?
  18. What alternative pudding name is Christmas pudding sometimes known by?
  19. What name is given to oysters wrapped in bacon?
  20. Name the German fruit bread of nuts, spices, and dried or candied fruit, coated with powdered sugar, traditionaly eaten during Christmas?
  21. In Charles Dickens' A Christmas Carol who received a large turkey from Scrooge?
  22. Victorian writer Mrs Beeton published a number of dedicated recipes for enjoyment at Christmas, what was her first name?
  23. Is a caper an edible flower bud, a fruit or a small fish?
  24. Which cherries are an ingredient in many cocktails, giving them the nickname "cocktail cherries"?
  25. Samuel Pepys wrote that his Christmas dinner in 1662 was a roasted Pullett - what is a pullet?


Christmas Food Quiz - Questions and Answers

  1. According to tradition, to bring good luck what should you eat on each day of the 12 days of Christmas?
    Answer - Mince pies
  2. What is the name of the Italian cake-like bread originating from Milan in the 15th century, usually prepared and enjoyed at Christmas and New Year?
    Answer - Panettone
  3. The recipe for what sauce appears in the 1796 edition of The Art of Cookery by Amelia Simmons, the first known American cookbook?
    Answer - Cranberry sauce
  4. What name is given to the Sunday when Christmas puddings are traditionally made?
    Answer - Stir Up Sunday
  5. Imperator, Chantenay and Danvers are all types of which food that you might eat on Christmas Day?
    Answer - Carrot
  6. What food is Blaukraut?
    Answer - Red cabbage
  7. What name is given to onions pickled in white vinegar which are much smaller than pickled onions?
    Answer - Silverskin onions
  8. Cinnamon is a spice obtained from which part of the tree?
    Answer - Bark (inner bark)
  9. Eating KFC food as a Christmas time meal has become a well known custom in which country?
    Answer - Japan
  10. It's called buche de Noel in France, by what name do we know it?
    Answer - Yule log
  11. Marzipan contains which ground nuts?
    Answer - Almonds
  12. Which alcoholic cocktail is made of two parts champagne to one part orange juice?
    Answer - Buck's Fizz
  13. How many ingredients did The Tudors put in their mince pies?
    Answer - 13 ingredients (to represent Jesus and his Apostles)
  14. What sort of tree is Phoenix dactylifera?
    Answer - Date tree or date palm
  15. Which British sausage is traditionally sold by length rather than weight?
    Answer - Cumberland sausage
  16. Which fruit when put into the container will keep a stored Christmas cake moist?
    Answer - Apple
  17. Bernard Matthews Farms, a company well known for producing turkey products, is based in which county?
    Answer - Norfolk
  18. What alternative pudding name is Christmas pudding sometimes known by?
    Answer - Plum pudding (note: figgy pudding is not plum pudding)
  19. What name is given to oysters wrapped in bacon?
    Answer - Angels on horseback
  20. Name the German fruit bread of nuts, spices, and dried or candied fruit, coated with powdered sugar, traditionaly eaten during Christmas?
    Answer - Stollen
  21. In Charles Dickens' A Christmas Carol who received a large turkey from Scrooge?
    Answer - Bob Cratchitt
  22. Victorian writer Mrs Beeton published a number of dedicated recipes for enjoyment at Christmas, what was her first name?
    Answer - Isabella
  23. Is a caper an edible flower bud, a fruit or a small fish?
    Answer - Edible flower bud
  24. Which cherries are an ingredient in many cocktails, giving them the nickname "cocktail cherries"?
    Answer - Maraschino cherries
  25. Samuel Pepys wrote that his Christmas dinner in 1662 was a roasted Pullett - what is a pullet?
    Answer - A young hen




christmas image
Looking for more Christmas quizzes? Why not try the website Free Pub Quiz for all your quiz question needs!? Hundreds of great quizzes, from general knowledge to Christmas themed trivia.